Hva er EVS (Europeisk volontørtjeneste)?

Hva vil det si å arbeide som volontør?
Aktiv Ungdom er EU's ungdomsprogram for ikke-formell læring. Det vil si at karakterer eller utdanning ikke er noen kriterier, men positivitet og en god innstilling. Som volontør gjør du en frivillig innsats for en ideell eller offentlig organisasjon i et annet land. Les mer på Aktiv Ungdoms infoside!





Min prosess fra A til Å
Da jeg startet i tredje videregående, begynte tanker om fremtiden å dukke opp. Hvor var jeg om ett år...? Plutselig husket jeg en e-post moren min fikk da jeg gikk i niende klasse. Et ledig prosjekt i Italia trengte en volontør snarest. Dette var mitt første møte med EVS. Men som 14-åring var jeg mest opptatt av konfirmasjon og hvilken videreågende jeg skulle velge – så EVS forsvant raskt ut av mitt hode. 


Høsten 2010 begynte jeg å sette meg inn i hva EVS gikk ut på. Dette skulle vise seg å være mer komplisert enn jeg hadde trodd. Én ting var å skulle finne vertsorganisasjon, men da jeg gikk inn på The European database on EVS accredited organisations følte jeg meg temmelig fortapt. Tusenvis av prosjekter dukket opp, og jeg ante ikke hvor jeg skulle starte. Hittil hadde jeg skrevet to jobbsøknader i hele mitt liv, og de kunne ikke akkurat måle seg med søknadene jeg skulle skrive nå. En søknad til vertsprosjekter bør nemlig inneholde:
  • CV med personalia, utdanning, arbeid
  • Motivasjon
  • Hvorfor akkurat denne organisasjonen?
De to første punktene kan man skrive generelt og bruke i alle søknadene, men det siste punktet bør man gjøre individuelt for hvert prosjekt. Det er viktig å vise at man har oppriktig interesse for akkurat det prosjektet man søker på. I den europeiske databasen for prosjekter er det vanskelig å finne fram – og vanskelig å vite når vertsorganisasjonene trenger søkere. Derfor er Youthnetworks opprettet, som en mer aktiv database for alle parter. Se introduksjonsvideoen under for flere detaljer. 




I februar skulle ting bli vanskeligere. Senderorganisasjonen min trakk seg, og begrunnet det med at de hadde for liten kapasitet til å fungere som senderorganisasjon. Det var under to måneder til søknadsfristen 1. april. Aktiv Ungdom har tre søknadsfrister i året. Tidligst tre måneder etter fristen kan prosjektet starte. Nå som jeg plutselig var tilbake på start, ble jeg veldig fortvilet. Hvordan skulle dette gå? Det var da moren min sa: "Dette ordner vi. Ingenting er umulig". Et par uker senere hadde jeg kontakt med en ny senderorganisasjon – og denne gangen begynte ting å ta form. En uke før søknadsfristen fikk jeg tilbakemelding på en av søknadene mine, de ville gjerne ha MEG som volontør i deres prosjekt! Endelig så jeg lys i enden av tunnelen – denne drømmen kunne bli til virkelighet! En uke senere var søknad om godkjennelse av prosjektet sendt inn, og nå måtte jeg vente i to måneder før vi fikk svar. Det ble to ganske lange måneder kan man si. 1. juni ble prosjektet godkjent, og jeg kunne stolt fortelle at neste år skulle tilbringes i Tyskland hvor jeg skulle arbeide med psykisk utviklingshemmede mennesker. 

Prosjektet gjennomføres med støtte fra EU-programmet Aktiv Ungdom.

Gode råd
  • Start tidlig, det er mye arbeid som skal nedlegges før alt er i boks. 
  • Bruk mye av tiden på å plukke ut prosjekter som du synes ser spennende ut. 
  • Kanskje vil du til et spesielt land for å lære språket, men ikke la dette gå utover valg av prosjekt. Det viktigste er at du trives med arbeidet og menneskene rundt deg. 
  • Skriv mange søknader!
  • Interessante punkter du kan skrive om i en søknad er:
  1. Familie, utdanning og livssituasjon
  2. Hvorfor valgte du å søke på akkurat dette prosjektet?
  3. Hvorfor bør akkurat du velges til dette prosjektet?
  4. Hva ønsker du å lære av prosjektet/frivillig arbeid?
  5. Hva kan du bidra med til prosjektet? (egenskaper, hobbyer, interesser, osv.)
  6. Hva interesserer deg med landet prosjektet ligger i? 
  7. Hvordan vil du presentere hjemlandet ditt i prosjektet?
  8. Hvordan vil du forberede deg før avreise? 
  9. Hva vil prosjektet/EVS bety for din framtid?
  • Bruk god tid på å forberede deg når alt er klart. Lei språkkurs på biblioteket, og se filmer på vertslandets språk. Les bøker og magasiner, eller lytt til lydbøker. Jo bedre forberedt du er, desto mer får du ut av oppholdet. 
  • Skriv dagbok under oppholdet! Dette er en unik opplevelse, som garantert vil bli morro å lese om i ettertid.

LYKKE TIL!